TEMPE NAGATON (Naga Beton); Makanan Alternatif Berkarbohidrat dan Bernilai Ekonomis

Universitas Negeri Semarang/Faculty of Mathematics and Natural Sciences/Suara Mahasiswa/TEMPE NAGATON (Naga Beton); Makanan Alternatif Berkarbohidrat dan Bernilai Ekonomis

NAGATON merupakan akronim yang saya buat dari TEMPE NAGA BETON. Ide asli inovasi NAGATON ini adalah murni dari pemikiran dan mini riset yang saya lakukan. Awal ide ini berasal dari keinginan diri saya yang bermaksud menurunkan berat badan. Keinginan itu saya wujudkan dengan membuat makanan alternatif yaitu NAGATON. Personil yang telah membantu saya dalam mini riset ini adalah keluarga (dr. Andriani TS, M.Sc., SpPK, Bambang Parikesied dan Bambang Suryoatmojo), dosen (Bu Isna Aviv N.) dan beberapa mahasiswa Tadris IPA (Jilan Rizkiana dan Yanto), Guru SMP Muhammadiyah Plus Salatiga (Pak Iwan) serta Mbak Purwanti Magelang.

Inovasi NAGATON ini pernah dikompetisikan dalam ajang lomba KRENOVA tingkat kota Salatiga dan tingkat provinsi Jawa Tengah oleh peneliti dan SMP Muhammadiyah Plus Kota Salatiga. Selain itu juga saya perkenalkan dalam pengabdian masyarakat bekerja sama dengan mahasiswa KKN IAIN Salatiga di Desa Bateh Kec. Candimulyo Kab. Magelang pada tahun 2019 dan 2020. Secara umum orang lebih banyak mengkonsumsi buah nangka daripada biji nangka. Biji nangka mudah didapatkan di desa maupun di kota. Buah naga mudah tumbuh di mana-mana. Tujuan inovasi ini adalah mengolah biji nangka yang dibuang atau tidak terpakai, menyediakan makanan diet alternatif pengganti nasi dan menggiatkan wirausaha.

Buah Nangka dan Buah Naga

Cara Pembuatan NAGATON 

Bahan

  1. Beton nangka ½ Kg
  2. Buah naga ½ irisan
  3. Ragi tempe 1 sendok makan

Alat

  1. Plastik bening ½ Kg-an
  2. Pisau
  3. Mangkuk/piring
  4. Loyang untuk pengeringan
  5. Saringan

Cara kerja

  1. Rebus beton nangka kurang lebih 30 menit
  2. Kupas kulit arinya
  3. Iris beton nangka agak tipis
  4. Lembutkan buah naga ½ irisan kemudian saring bijinya
  5. Campurkan irisan nangka dan air buah naga secara merata
  6. Jemur/oven hasil campuran kurang lebih 1 jam sampai mengering
  7. Tambahkan ½ sendok makan ragi tempe aduk sampai merata
  8. Masukkan ke dalam plastik bening/ daun jati/daun pisang tutup rapat.
  9. Lubangi kecil- kecil plastik bening
  10. Kemudian selimuti dengan kain bersih, tunggu 1 sampai 3 hari.
Biji Nangka dan Irisan Biji Nangka
Buah Naga dilembutkan dan disaring
Campuran irisan biji Nangka dan perasan buah Naga dikeringkan
Irisan biji Nangka dengan air perasan buah Naga kering ditambah ragi secukupnya (pucuk sendok teh) dibungkus plastik

Hasil

Hasil riset NAGATON dapat peneliti deskripsikan bahwa TEMPE NAGA BETON memiliki ciri-ciri sebagai berikut.

1.       Warna putih keunguan dan terlihat menarik

2.       Pewarna alami dari buah naga

3.       Kandungan karbohidat tinggi 38,62% per 100gr

4.       Kandungan vitamin C 0,32% per 100gr

Tempe NAGATON

Hasil uji laboratorium dan perbandingan hasil uji laboratorium seperti Tabel 1 dan 2.

Kesimpulan

Tempe naga beton memiliki tampilan menarik dengan kandungan karbohidrat tinggi sehingga bisa dijadikan alternatif sebagai makanan diet rendah lemak yang dapat bernilai ekonomis karena masyarakat dapat membuat sendiri.

Produk Dampingan:

Produk Inovasi yang berkaitan dengan buah naga: Naga tea (teh buah naga), Puding naga. Produk Inovasi olahan makanan buah durian: Ampyang Pongge (Juara Harapan II dalam Festival Olahan makanan durian Kec. Candimulyo Kab.  Magelang.

Prof. Dr. Budiyono Saputro, M.Pd.
Alumni S1 Pendidikan Biologi UNNES Angkatan 1993 ini pada tahun 2008 melanjutkan studi di S2 Pendidikan Sains di UNS, dan selanjutnya 2009 di S3 Manajemen Pendidikan UNNES. Aktif di Academic Internasional Dialog (AID) Conference Malaysia sejak 2016, Internasional Conference on Social Sciences and Humanities (ICOSAH) Committee, dan meraih Excellent Internasional Conference Committee Award di Universitas Malaysia. Berpengalaman sebagai Ketua Asosiasi Dosen Tadris IPA (ADRISPA) Indonesia, Ketua Jurusan Tadris IPA IAIN Salatiga, dan saat ini menjadi Guru Besar Bidang Manajemen Pendidikan IPA IAIN Salatiga.

Related Posts

Leave a Reply

* Kode Akses Komentar:

* Tuliskan kode akses komentar diatas:

GDPR

  • Privacy Policy

Privacy Policy

At unnes.ac.id, the privacy of our visitors is of extreme importance to us. This privacy policy document outlines the types of personal information that is received and collected by unnes.ac.id and how it is used.

Log Files

Like many other Web sites, unnes.ac.id makes use of log files. The information inside the log files includes internet protocol (IP) addresses, type of browser, Internet Service Provider (ISP), date/time stamp, referring/exit pages, and number of clicks to analyze trends, administer the site, track user’s movement around the site, and gather demographic information. IP addresses and other such information are not linked to any information that is personally identifiable.

Cookies

unnes.ac.id uses cookies to store information about visitors’ preferences, to record user-specific information on which pages the site visitor accesses or visits, and to personalize or customize our web page content based upon visitors’ browser type or other information that the visitor sends via their browser.

Third-party ad servers or ad networks use technology in their respective advertisements and links that appear on unnes.ac.id and which are sent directly to your browser. They automatically receive your IP address when this occurs. Other technologies (such as cookies, JavaScript, or Web Beacons) may also be used by our site’s third-party ad networks to measure the effectiveness of their advertising campaigns and/or to personalize the advertising content that you see on the site.

unnes.ac.id has no access to or control over these cookies that are used by third-party advertisers.

You should consult the respective privacy policies of these third-party ad servers for more detailed information on their practices as well as for instructions about how to opt-out of certain practices. unnes.ac.id’s privacy policy does not apply to, and we cannot control the activities of, such other advertisers or web sites.

If you wish to disable cookies, you may do so through your individual browser options. More detailed information about cookie management with specific web browsers can be found at the browsers’ respective websites.

Consent

By using our website, you hereby consent to our privacy policy and agree to its terms.

Update

This Privacy Policy was last updated on: 2023-02-14. Should we update, amend or make any changes to our privacy policy, those changes will be posted here.

Contact Us

If you have any questions, comments, or concerns about our Privacy Policy or our practices with regards to your personal information, please feel free to contact us through the contact form on our website or by emailing us at humas[at]mail.unnes.ac.id.

This Privacy Policy is intended as a general guide to our practices in collecting and using information. If there is any inconsistency between this Privacy Policy and the terms of the Service Agreement or any other terms that may apply to specific services you use, then those specific service terms shall apply.

Terms of Use

By using our website, you agree to abide by this Privacy Policy. If you do not agree with this Privacy Policy, please do not use our website. We reserve the right to update this Privacy Policy from time to time without prior notice. Please review our Privacy Policy periodically to check for changes. Your continued use of our website following the posting of changes to this Privacy Policy means that you accept the changes.

Thank you for reading our Privacy Policy. We are committed to protecting the privacy of our website visitors and will continue to update our Privacy Policy to ensure optimal protection.